Äänikirjapalvelut – Paras äänikirjapalvelu 2023

Äänikirjapalvelu löytyy yhä useamman kuluttajan laitteesta, kun äänikirjat kasvattavat nyt hurjaa suosiotaan. Äänikirjapalvelut kuten mm. Storytel, BookBeat, Nextory ja Elisa Kirja ovat omiaan äänikirjojen kuunteluun. Äänikirjat ovat kuunneltavissa ajasta ja paikasta riippumatta älylaitteilla pientä kuukausimaksua vastaan. Suomen luetuimmat kirjat löytyvät pääosin kaikista palveluista ja erot ovatkin pääosin yksityiskohdissa. Vertailimme suosituimmat äänikirjapalvelut yhdelle sivulle helposti silmäiltävään näkymään. Tutustu eri vaihtoehtoihin, löydä sinulle paras äänikirjapalvelu ja aloita kirjojen kuuntelu ilmaisella kokeilujaksolla.

Paras äänikirjapalvelu 2023 vertailu

Päivitetty 6/2023

BookBeat äänikirjat
Nextory äänikirjat
Elisa Kirja äänikirjat

Laajin valikoima, yli 800 000 kirjaa. Kaikki kategoriat. Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa, italia, espanja, tanska ja puola.

Laaja valikoima, yli 700 000 kirjaa. Kaikki kategoriat. Kielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, espanja, italia, arabia, saksa ja ranska.

Hyvä valikoima, yli 400 000 kirjaa. Kielet: suomi, ruotsi, englanti.

Rajattu valikoima. Kielet: suomi, ruotsi, englanti.

Ilmainen kokeilujakso 30 päivää (kampanja)

Ilmainen kokeilujakso 30 päivää (kampanja)

Ilmainen kokeilujakso 30 päivää (kampanja)

Ilmainen kokeilujakso 30 päivää (kampanja)

Basic: 9,99€/kk (20h/kk)

Premium: 16,99€€/kk (100h/kk)

Lisäprofiilit alk. 4,90€/kk


BookBeat opiskelijoille: 4,99 €/kk (20h)Basic: 9,99€/kk (20h/kk)


Premium: 14,99€/kk (100h/kk)


Unlimited: 22,99€/kk (ei rajoituksia)


Family: 20,98-26,97€/kk


Storytel Unlimited opiskelijoille: 8,49€/kk

Pronssi: 11,99€/kk (30h/kk)

Kulta: 16,99€/kk
(ei rajoituksia)

Perhe: 20,99-27,99 €/kk

Mini: 9,99€/kk
(20h/kk)

Premium: 16,99€/kk
(110h/kk)

Äänikirjoja voi ostaa myös yksitellen.

Ei sitoutumisaikaa

Ei sitoutumisaikaa

Ei sitoutumisaikaa

Ei sitoutumisaikaa

"Vertailun paras äänikirjapalvelu, erinomainen valinta laajimman sisältövalikoiman myötä"

"Parhaimpia äänikirjapalveluita, sopii kaikille"

"Valikoima hieman suppeampi verrokkeihinsa"

"Sopii pienempään käyttöön"

Äänikirjapalvelut vertailu 2023 sisältää Suomen suosituimmat kuuntelupalvelut, jotka ovat Storytel, BookBeat, Nextory ja Elisa Kirja. Taulukossa vertailtu edullisin äänikirjapalvelun hinta, valikoima ja ilmainen kokeilujakso. Alla tarkemmin äänikirjapalvelu kokemuksia jokaisesta suoratoistopalvelusta. Katso myös erillinen BookBeat vs Storytel vertailu.

Äänikirjapalvelut opas – sisällysluettelo:

Storytel kokemuksia

Storytel 30 päivää
Nyt Storytelilla maksuton kokeilujakso 30 päivää.

Storytel on Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu ja yksi maailman johtavista äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalveluista, joka on lähtöisin Ruotsista ja toimii yli 20 maassa. Suomessa Storytel on ollut keväästä 2016 alkaen. Storytelissa on yli 700 000 valikoima sisältöjä. Storytel-sovellus on ladattavissa iPhone-, iPad- ja Android-laitteille App Storesta tai Google Play -kaupasta.

Storytelilla on markkinoiden laajimpia valikoimia kirjoja ja niitä on suomen, ruotsin ja englannin kielen lisäksi myös espanjaksi, italiaksi, arabiaksi, saksaksi ja ranskaksi. Valikoima kattaa kaikki kategoriat romaaneista tietokirjoihin. Lisäksi Storytelissa on tarjolla omaa Storytel Original -tuotantoa, mm. äänikirjasarjoja ja podcasteja.

Käyttöliittymä on toimiva ja helppokäyttöinen. Storytelissa on käytettävissä kaikki keskeisimmät ominaisuudet, jotka tekevät äänikirjojen kuuntelusta miellyttävää. Ominaisuudet sisältävät mm. lukunopeuden säädön, uniajastuksen, offline-tallennuksen, kirjanmerkit, kelausnapit ja muistiinpanot. Kirjan edistyminen näkyy kuuneltuna ja jäljellä olevana aikana. E-kirjojen lukijat voivat säätää taustavärejä ja taustan kirkkautta, fontteja, fontin kokoa sekä siirtyä kätevästi kappaleiden välillä yläreunan liukusäätimellä. Sovelluuksessa on myös helppo jakaa kirjavinkkejä.

Lapsi voi kuunnella samanaikaisesti lapsille suunnattua sisältöä Storytelin Kids Mode -käyttäjäprofiililla. Kids Mode -profiilissa lapsi pääsee selaamaan lastenkirjojen valikoimaa ja saa käyttöönsä oman kirjahyllyn. Lapsi ei pääse aikuisten kirjavalikoimaan ilman pääkäyttäjän apua.

Storytelia voi käyttää myös Storytelin omalla Storytel Reader -lukulaitteella. Storytelin oma lukulaite mahdollistaa e-kirjoille luonnollisen lukukokemuksen, joka on melkein kuin lukisi perinteistä painettua kirjaa.

Storytelilla on neljä tilausvaihtoehtoa. Basic-tilausmuoto maksaa 9,99€/kk, mutta siinä äänikirjojen kuuntelu ja lukeminen on rajoitettu 20 tuntiin kuukaudessa. Premium-tilaus maksaa 14,99€/kk ja siinä käyttö rajoitettu 100h/kk. Unlimited-tilauksessa voi kuunnella ja lukea rajattomasti sisältöjä. Se maksaa 22,99€/kk. Lisäksi korkeakoulupiskelijat kuuntelevat hintaan 8,49€/kk.

Storytel Family- tilauksella on mahdollista jakaa tilaus perheenjäsenien kesken. Storytel Family tilauksessa on 2 käyttäjätiliä ja Storytel Family Plus tilauksessa 3 käyttäjätiliä. Family tilaus maksaa alkaen 20,98 € / kk.

Storytelin arvostelut sovelluskaupassa:

 • iOS 4,6 / 5
 • Android 4,3 / 5

Storytel on valittu Mikrobitti-lehden äänikirjapalveluvertailussa testivoittajaksi täysillä pisteillä 5/5 (Mikrobitti 4/2020).

Kokeilujakson aikana voit kuunnella ja lukea sisältöjä 100h/kk. Ilmainen kokeilujakso koskee Storytelin uusia asiakkaita. Kokeilujakson jälkeen ei sitoutumisaikaa ja tilauksen voi lopettaa milloin tahansa.

BookBeat kokemuksia

BookBeat äänikirjat

BookBeat on Bonnierin konserniin kuuluva äänikirjapalvelu, jonka avulla voit kuunnella ja lukea digitaalisia kirjoja älypuhelimellasi ja tabletillasi. BookBeat on Suomen suosituin äänikirjojen suoratoistopalvelu. BookBeatissa on laajin valikoima sisältöjä, sillä kirjoja on yli 800 000. BookBeat toimii iOS- tai Android-laitteilla.

BookBeatissa on todella hyvä valikoima kirjoja suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, espanjaksi, tanskaksi ja puolaksi. Kirjoja voi kuunnella ja lukea samalla kuukausimaksulla. BookBeatin käyttöliittymä on miellyttävä ja sitä on helppo käyttää. Kirjat voi kuunnella tai lukea myös offline-tilassa ja BookBeat toimii myös Apple CarPlayssa ja Apple Watch –kellossa. BookBeatin suosittelu on yllättävän toimiva, mutta voit myös selata kirjoja kategorioittain. Ääneenlukunopeutta voi säätää sen mukaan, haluatko kuunnella nopeammin vai hitaammin.

BookBeat tarjoaa kaksi eri tilausvaihtoehtoa, Basic- ja Premium-paketit. Basic-paketin hinta on 9,99€/kk ja sisältää 20h/kk käyttöaikaa. Premium-paketin hinta on 16,99€/kk ja se sisältää 100h/kk käyttöaikaa. Basic-tilauksessa lisäprofiilin hinta on 4,90€/kk. Premium-tilauksessa lisäprofiilin hinta on 5,99€/kk. Ilmaisen kokeilujakson aikana saat käyttöösi BookBeat Basic-paketin. Kokeilujakson jälkeen ei sitoutumisaikaa ja tilauksen voi lopettaa milloin tahansa.

BookBeatin asiakkaat ovat antaneet BookBeatille Google Playssa ja App Storessa parhaimmat arvosanat suosituimmista äänikirjapalveluista.

BookBeatin arvostelut sovelluskaupassa:

 • iOS 4,6 / 5
 • Android 4,5 / 5

Nextory kokemuksia

Nextory äänikirjat

Nextory on yksi Pohjoismaiden suurimmista e- ja äänikirjojen kuuntelupalveluista. Valikoima on ainoastaan hieman rajatumpi, mutta sekin kattaa yli 400 000 teosta. Nextory on myös lähtöisin Ruotsista. Nextory on saanut 5 tähden arvostelun Google Play:ssa jopa yli 11 000 ihmiseltä.

Nextory eroaa hieman enemmän BookBeatista ja Storytelista. Valikoima on aiemmin mainittuja hieman suppeampi, mutta Nextorynkin valikoima kattaa lähes kaikki genret. Nextory on myös käyttöliittymältään hyvä. Nextoryssa on eri äänikirjapalveluista tuttuja ja hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten muun muassa lukunopeuden säätö, uniajastin, oma lukulista, kirja-arviot ja kirjasuositukset. Nextoryssa kirjat voi ladata laitteelle tai striimata. Nextoryn sovelluksen voi ladata App Storesta tai Google Play:sta. Nextoryn sovellus toimii vain puhelimella ja tabletilla.

Nextoryn arvostelut sovelluskaupassa:

 • iOS 4,3 / 5
 • Android 3,9 / 5

Nextorylla on kolme tilausvaihtoehtoa, jotka ovat pronssi, kulta ja perhe. Pronssi sopii yhdelle käyttäjälle ja siinä tilausmuodossa käyttö rajoitettu 30h/kk. Pronssi maksaa 11,99€/kk. Kulta soveltuu myös yhdelle käyttäjälle, mutta siinä uutuudet on heti käytettävissä. Kulta maksaa 16,99€/kk. Perhe sopii 2-4 käyttäjälle ja sen hinta on alkaen 20,99€/kk.

Elisa Kirja kokemuksia

Elisa äänikirjat

Elisa Kirja on kotimainen äänikirjapalvelu. Suomalainen Elisa Oyj omistaa Elisa Kirja e-kirja- ja äänikirjapalvelun. Elisa Kirjassa on laaja yli 10 000 teoksen valikoima äänikirjoja suomen-, ruotsin-, englannin- ja vironkielillä. Kaikkia kirjoja voi ostaa yksittäisinä kirjoina ja suurin osa äänikirjoista on myös kuukausitilausvalikoimassa.

Elisa Kirjan kuukausitilaajana voit kuunnella ja lukea kirjoja rajattomasti tai halutessasi ostaa yksittäisiä ääni- ja e-kirjoja. Elisa Kirja eroaa hinnoittelumallillaan ruotsalaisista verrokeistaan, sillä Elisa Kirjasta voi ostaa myös yksittäisiä teoksia. Elisa Kirjaa voi käyttää sujuvimmin Android- ja Apple-laitteisiin ladattavalla Elisan omalla ilmaisella Elisa Kirja -sovelluksella, joka on ladattavissa AppStoresta ja Google Play -kaupasta.

Elisa Kirja eroaa ruotsalaisista verrokeistaan huomattavasti. Elisa Kirjassa voi joko ostaa kirjoja yksitellen alkaen 4,9€ hintaan tai kuukausitilauksen muodossa 20h/kk hintaan 9,99€/kk sekä rajattomasti hintaan 16,99 €/kk. Kirjat voi ladata laitteelle kuunneltavaksi tai luettavaksi offline-tilassa. Vertailuista äänikirjapalveluista Elisa Kirja on ainut palvelu, jota voi kuunnella myös tietokoneella.

Elisa Kirja sopii erityisesti pienempään kulutukseen, kun kirjoja valitaan käytännössä yksitellen ja hinnoittelu perustuu kirjojen määrään. Elisa Kirjaa voi myös kokeilla maksutta ilmaisen kokeilujakson ajan.

Ilmainen kokeilujakso tekee aloittamisesta helppoa

Äänikirjojen kokeileminen on ilmaista äänikirjapalveluiden kokeilujaksojen ansiosta. Kokeilujaksojen aikana voi tehdä päätöksen tilauksen jatkamisesta tai sen päättämisestä. Ilmaiset kokeilujaksot sopivat kaikille, mutta erityisesti jos et ole vielä varma mieleisestä palvelusta tai haluat kokeilla millaista äänikirjojen kuuntelu on ja sopiiko kuuntelu lukemisen sijaan juuri sinulle. Kokeileminen on helppoa:

 1. Valitse äänikirjapalvelu taulukosta ja klikkaa palveluun
 2. Luo käyttäjätili
 3. Lataa sovellus

Äänikirjapalveluita voi kuunnella kuukausia ilmaiseksi yhdistämällä kokeilujaksot

Kaikki vertailemamme äänikirjojen suoratoistopalvelut tarjoavat maksuttoman kokeilujakson. Kokeilujaksojen pituudet vaihtelevat kampanjoiden myötä tyypillisesti 14-30 päivän välillä. Kokeilemalla kaikkia suoratoistopalveluita voit kuunnella ilmaiseksi jopa yli kaksi kuukautta äänikirjoja. Yli kahden kuukauden testaamisen jälkeen voit olla varma oletko valmis maksullisen palvelun tilaamiseen ja kuinka paljon haluat jatkossa kuunnella kirjoja. Kaikkia kokeilemalla löydät myös mieluisimman palvelun käyttöösi.

Erot äänikirjapalveluiden välillä

Äänikirjapalveluissa on paljon yhteistä ja ne toimivat valtaosin samoilla periaatteilla, mutta erojakin löytyy. Kaikki palvelut tarjoavat sisältöjä luettavaksi ja kuunneltavaksi. Jokaisella äänikirjapalvelulla on oma sovellus iOS- ja Android-alustoille. Tietokoneilla palvelut eivät ole käytettävissä, mutta tietokoneilla voi kuitenkin selata kaikkien palveluiden valikoimia. Palveluiden äänikirjavalikoimat vaihtelevat ja erot sisältöjen määrässä voi olla moninkertaisia. Storytel ja BookBeat ovat sisällön laajuuden osalta kattavimmat. Lisäksi eroja löytyy käyttöliittymistä, hinnoittelumalleista ja ilmaisen kokeilujakson pituudesta sekä sen sisällöstä. Kaikissa palveluissa äänikirjat on mahdollista ladata myös offline-tilaan, jolloin nettiä ei tarvita kirjojen kuunteluun. Paljon tai säännöllisesti äänikirjoja kuluttavan kannattaa suosia kuukausimaksullisia palvelua, kun taas satunnainen kuuntelija voi harkita kirjakohtaista hinnoittelua Elisalta, kirjaverkkokaupoista tai ilmaisia vaihtoehtoja. Palveluiden väliset keskeisimmät erot on helppo katsoa sivun yläosasta löytyvästä vertailutaulukosta.

Paras äänikirja palvelu

Haussa paras äänikirjapalvelu? Vertailut.com on testannut kaikki äänikirjapalvelut, mm. Storytel, BookBeat, Nextory, Elisa Kirja. Täältä löydät kaikille vertailun palveluille ilmaiset kokeilujaksot. Tältä sivustolta voit myös lukea mainittujen äänikirjapalveluiden testit ja vertailut. Toimitus pitää parhaimpina äänikirjapalveluina Storytelia, BookBeatia ja Nextorya. Kaikilla näillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Nyt on paras aika ottaa näistä jokainen äänikirjapalvelu ilmaiseen testiin ja kokeilla mikä sopii sinulle parhaiten.

Paras äänikirjapalvelu riippuu kuuntelijan lukutottumuksista ja käyttöliittymämieltymyksistä eli yhtä oikeaa vastausta ei ole. Ilmaiset vaihtoehdot eivät kuitenkaan pysty kilpailemaan kaupallisten palveluiden kanssa valikoiman laajuudessa.Parhaat äänikirjapalvelut ovat vertailtu tällä sivustolla. Mielestämme parhaat äänikirjapalvelut ovat Storytel, BookBeat ja Nextory. Erityisesti Storytelin ja BookBeatin välillä erot pieniä. Vertailutaulukostamme löydät keskeiset erot palveluiden väliltä. Vertailun jälkeen paras tapa selvittää sinulle sopivin vaihtoehto on testata äänikirjojen suoratoistopalvelujen ilmaiskokeilujaksot.

Äänikirjapalvelu lahjaksi

Äänikirja lahjaksi on takuu varma valinta. Äänikirjoja voi kuunnella laidasta laitaan dekkareista oppikirjoihin ja kuunneltavaa riittää kaikille kiinnostuksen kohteista riippumatta. Äänikirjapalvelu joululahjaksi tai vaikka synttärilahjaksi on hyödyllinen lahja, joka ilahduttaa pitkään. Esimerkiksi Storytel ja BookBeat äänikirjapalvelut voi tilata lahjaksi tai molemmat tarjoavat perhepaketit, jolloin voit ilahduttaa perheenjäsenesi lisäksi myös itseäsi lahjan muodossa.

Äänikirjapalvelu lahjakortti löytyy kaikilta vertailun parhailta palveluilta. Äänikirjapalvelu lahjakortilla yllättää varmasti lahjan saajan iloisesti. Valitse taulukosta äänikirjapalvelu ja siirry valitsemasi äänikirjapalvelun sivustolle katsomaan tarkemmat ohjeet lahjakortin hankintaan.

Äänikirjapalvelu opiskelijoille

Opiskelijaetu: Äänikirjapalvelu opiskelija hintaan. Storytel ja BookBeat tarjoavat opiskelijoille palvelunsa etuhinnoin. Opiskelijat kuuntelevat Storytelia hintaan 8,49€/kk ja BookBeatia 4,99€ kuukausihinnalla. BookBeat tarjoaa opiskelijahinnalla oikeuden kuunnella ja lukea 20 tuntia kuukaudessa. Storytelin opiskelihinta tarjoaa rajoittamattoman määrän sisältöjä.

Lasten äänikirjat netistä

Kun lapset eivät ole vielä oppineet lukemaan, niin äänikirjat sopivat heille erityisen hyvin. Äänikirjat voivat hyvin innostaa lapsia ja nuoria kirjallisuuden pariin pienellä kynnyksellä. Lasten ja nuorten äänikirjoja löytyy jokaisesta äänikirjasovelluksesta. Äänikirjat sopivat hyvin lasten rentoutumiseen ja esimerkiksi auto- tai lentomatkojen sujuvoittamiseen. BookBeat, Storytel ja Nextory tarjoavat mahdollisuuden lapsille omaan profiiliin perhetilauksen kautta.

Äänikirjapalvelu perheelle tai pariskunnalle

BookBeat, Storytel ja Nextory tarjoavat kaikki perhetilejä, joiden kautta useampi eri käyttäjä pääsee kuuntelemaan äänikirjoja edullisemmin. BookBeatissa lisätilit saa hintaan 4,90 €/kk per käyttäjä. Storytelilla on neljä perhetilausmuotoa. Nextorylla perhetilauksen hinta riippuu myös jäsenten määrästä.

Ilmaiset vaihtoehdot

Kuukausimaksullisten äänikirjapalveluiden lisäksi netistä löytyy ilmaisia paikkoja kuunnella äänikirjoja. Ilmaiset äänikirjat ovat harvassa, mutta niitäkin on. Mm. Yle Areena ja paikalliset kirjastot tarjoavat äänikirjoja maksutta. Maksuttomia äänikirjoja voit löytää myös Youtubesta ja Spotifysta. Maksuttomat palvelut eivät aina pysty kilpailemaan sisällöillään kaupallisten vaihtoehtojen kanssa, mutta ne sopivat hyvin pienempään käyttöön. Näiden lisäksi kannattaa kokeilla tällä sivulla vertailtuja kaupallisia vaihtoehtoja ilmaiseksi kahden viikon tai jopa kuukauden kokeiluajan.

Muita äänikirjojen kuuntelupalveluita

Storytel, BookBeat, Nextory ja Elisa Kirja ovat tämän vertailun kärkeä, mutta Suomessa on myös muitakin maksullisia äänikirjapalveluita.

Audible amerikkalainen äänikirjojen kuuntelupalvelu, jonka omistaa Amazon. Audible on maailman suurin äänikirjapalvelu, jonka sisällöt ovat pääosin englanninkielisiä. Audiblessa on myös heidän omia sisältöjä, joita ei löydä mistään muualta. Sovelluksesta löytyy monista muista palveluista tuttuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi kerrontanopeuden säätö, taakse- ja eteenpäin kelaaminen, offline-kuuntelutila ja uniajastin. Audibleen rekisteröityminen onnistuu helposti Amazonin verkkosivuilla ja sovelluksen voi ladata Applen App Storesta tai Googlen Play -kaupasta.

Supla on suomalainen Sanoman omistama audiosisältöpalvelu, joka aloitti alkuun nettiradioiden ja podcastien alustana, mutta laajensi vuoden 2020 aikana äänikirjoihin. Suplassa on kahdeksan radiokanavan nettiradiot, podcast-sarjoja, lehtiartikkeleita ja äänikirjoja. Suplan radiokanavia ovat Suomi Pop, Radio Rock, Helmi Radio, Hit Mix, Radio Aalto, Aito Iskelmä, Loop ja Groove FM. Supla toimii kuukausihinnoittelulla, johon kuuluu äänikirjat, podcasteja ilman mainoksia sekä nettiradiot ilman aloitusmainoksia. Suplan heikkoutena ovat Apple Car-Play -yhteensopimattomuus ja palvelusta puuttuu mahdollisuus lukea kirjoja eli kirjoja voi vain kuunnella.

Suomalainen Plus on Suomalaisen kirjakaupan tarjoama e- ja äänikirjapalvelu. Palvelusta löytyy sisältöjä vain suomenkielellä. Suomalainen Plus -palvelu toimii vain mobiilaitteilla (iOS ja Android), mutta ei tietokoneella tai selaimella. Suomalainen Plus toimii ainoastaan yhdellä tilausmallilla eikä siinä ole esimerkiksi perhetili-vaihtoehtoa.

Podit® on uusi suomalainen Business-äänen alusta, jossa on asiasisältöjä Suomesta ja maailmalta kuukausi- tai vuositilauksella. Poditissa® on äänikirjoja eri kustantamoilta, Podit® Originals -podcastit yksinoikeudella sekä julkisesti saatavilla olevia podcasteja. Podit® Originalsien juontajina toimivat monet tunnetut liike-elämän henkilöt. Poditin® voi tilata myös yrityksen henkilökunnan käyttöön tai antaa palveluun pääsyn lahjakortin muodossa. Podit® tarjoaa uusille käyttäjille maksuttoman kokeilujakson.

Podimo on Euroopan nopeimmin kasvavia podcast- ja äänikirjapalveluja. Podimon valikoimissa on yksinoikeudella tuotettuja podcasteja ja tuhansia äänikirjoja. Palvelu toimii kuukausimaksulla ja ilman mainoksia. Podimo on Suomen lisäksi mm. Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Latinalaisen Amerikan alueella.

Maksullisten kuuntelupalveluiden lisäksi Suomessa on Helmet-kirjaston asiakkaana mahdollista kuunnella äänikirjoja. Helmet on pääkaupunkiseudun kirjastoverkko, jossa mukana ovat Vantaan, Kauniaisten, Helsingin ja Espoon kaupunginkirjastot. Sisältövalikoima kattaa tietokirjoja ja kaunokirjallisuutta kaikenikäisille ja useilla kielillä. Äänikirjojen kuuntelu vaatii oman kirjastokortin sekä PIN-koodin. Äänikirjoja voi kuunnella kolmessa eri palvelussa:

Neljä hyvää syytä aloittaa äänikirjojen kuuntelu

 1. Äänikirjojen kuuntelu on edullisempaa kuin perinteisen kirjojen ostaminen ja lukeminen.
 2. Äänikirjat ovat eettinen valinta, sillä ne eivät kuluta ympäristöä siinä missä perinteiset painetut kirjat.
 3. Äänikirjojen kuuntelu on mahdollista missä vain ajasta ja paikasta riippumatta, jolloin myös tylsät hetket tai rutiininomaiset työt sujuvat mukavammin kirjoja kuunnellen.
 4. Äänikirjojen kuuntelu sivistää ja voit oppi uusia taitoja.

Äänikirjat netissä – Äänikirjasovellusten suosio kasvaa

Haluaisitko lukea enemmän, mutta aika ei riitä siihen? Ongelmaan ratkaisu on selvästi kuuntelukirja ja äänikirjasovellus. Et ole yksin, sillä äänikirjojen suosio kasvaa hurjaa vauhtia. Yhä useampi kirja kuunnellaan äänikirjana. Ylen artikkelin mukaan äänikirjojen myynti oli vuonna 2019 noin kuusi prosenttia kirjojen koko markkinasta eli noin 15,5 miljoonaa euroa. Äänikirjat sopivat moneen tilanteeseen, esimerkiksi lenkkeilyyn, kokkailuun, siivoukseen, pihatöihin, automatkalle tai vaikka lentokoneeseen. Äänikirjojen kuuntelu on myös eettistä, sillä äänikirjat eivät kuluta luonnonvaroja tai saastuta ympäristöämme. Suosituimpia äänikirjapalveluita ovat mm. Storytel, BookBeat ja Nextory.

Äänikirjat vertailu – kuuntele äänikirjoja

Äänikirjojen vertailu ja kuuntelu mahdollistaa kirjojen ystäville ja niitä entuudestaan vierastaneille aivan uudenlaisen kokemuksen. Katso tästä äänikirjavinkkejä! Äänikirjat sopivat kaikille iästä riippumatta. Äänikirjojen kuunteluun tarvitset vain älylaitteen, esimerkiksi puhelimen tai tabletin. Äänikirjapalvelu tietokoneelle onnistuu myös joissakin palveluissa selaimen kautta, vaikka useimmiten äänikirjoja kuunnellaan älypuhelimella. Äänikirjat sopivat myös hyvin ihmisille, joilla näkökyky on heikentynyt vaikkapa iän tai jonkin sairauden myötä eikä perinteinen lukeminen luonnistu niin helposti. Äänikirjojen parissa on helppo rentoutua ja niiden parissa voi myös harjoitella keskittymistä.

Äänikirjat viihdyttää ja muuttaa tylsät rutiinit mukavaksi tekemiseksi

Äänikirjat sopivat moneen erilaiseen tilanteeseen, mutta ehkä ne ovat omimmillaan kun kaipaat viihdyttäjää tai puuhaat jotain tylsää ja rutiininomaista. Äänikirjoja kuuntelemalla aika kuluu vauhdikkaammin ja tylsät rutiinit muuttuvat mukavaksi tekemiseksi. Siivoaminen on esimerkiksi puuhaa, josta harva erityisemmin nauttii. Kuuntelemalla äänikirjoja samalla kun siivoat, niin siivoaminenkin voi muuttua mieluisaksi touhuksi. Äänikirjat sopivat muunmuassa seuraaviin rutiininomaisiin touhuihin:

 • koiran ulkoilutus urheilu (kävely- ja juoksulenkit, pyöräily, sali jne.)
 • kokkailu ja leipominen
 • siivoaminen (imurointi, lattioiden peseminen, pölyjen pyyhkiminen)
 • pihatyöt (lumityöt, lakaisu, nurmikonleikkuu, puutarhan hoito jne.)
 • rutiininomaiset / suorittavat työtehtävät
 • harrastukset (ompelu- ja virkkaushommat, kalastus jne.)
 • auton peseminen ja huoltaminen (renkaiden vaihto, vahaus jne.)
 • matkustaminen (juna-, auto- ja lentomatkat)

Äänikirjojen avulla voit opiskella ja opetella uusia taitoja itsenäisesti

Äänikirjat sopivat hyvin opiskeluun, sillä voit yhdistää opiskelun ja muun puuhastelun. Kuuntelukirjojen kautta opiskelu sopii myös hyvin sellaisille, joille lukeminen ei ole luontevaa. Äänikirjoilla opiskelua voisi melkein verrata tiedon kaatamiseen päähän, kun kuunteleminen on niin vaivatonta ja kynnys aloittamiseen on paljon pienempi.

Äänikirjat sopivat monenlaiseen opiskeluun. Kuuntelemalla vieraskielisiä äänikirjoja voit harjoittaa kielitaitoasi. Äänikirjojen joukosta löytyy melkein mihin tahansa aihepiiriin liittyviä tietokirjoja, joiden kautta voit ottaa haltuun esimerkiksi historiaa, maantiedettä, biologiaa, kansantaloutta, psykologiaa, taidetta tai muuta sinua kiinnostavaa aihetta.

Äänikirjojen historiaa

Äänikirjat eivät ole ihan tuore keksintö, sillä niitä tuotettiin näkövammaisille jo 1800-luvulla. Keksijä Thomas Alva Edison teki maailman ensimmäisen äänikirjan vuonna 1877, jolloin hän luki levylle Mary had a little lamb lastenrunon.

1930-luvulla keksitty magnetofoni mahdollisti jo hieman pidempien äänikirjojen kuuntelemisen, sillä niiden magnetofoninauhoihin mahtui hieman enemmän materiaalia. 1950-luvulla äänikirjoja alettiin tuottamaan kaupalliseen käyttöön, kun teknologia kehittyi ja myöhemmin 1960-luvulla kasetti syrjäytti magnetofonin.

Vasta 2000-luvulla äänikirjat ovat kasvaneet koko kansan keskuuteen ja nykyisin niitä on tarjolla monissa eri tallennusformaateissa. Käytännössä kirjoja kuunnellaan kuitenkin lähinnä äänikirjojen suoratoistopalveluista internet-yhteyden kautta.

Äänikirjat ovat kasvattaneet kiinnostusta kirjallisuuteen ja laajentanut kirjallisuuden myös niiden saataville, jotka eivät perinteisesti ole olleet lukemisesta kiinnostuneet. Kuitenkin kääntöpuolena tässä on vielä kehittymätön ansaintalogiikka kirjailijoille. Suomen Kirjailijaliiton vuoden 2022 tekijänpalkkioselvitys paljasti, että äänikirjasta maksetaan kirjailijoille huomattavasti matalampi palkkioprosentti kuin painetusta kirjasta. Parhaimmillaan äänikirjat tarjoavat uusia mahdollisuuksia niin kirjailijoille kuin yleisöllekin, mutta pitkällä tähtäimellä kirjoilijoiden ansaintalogiikan on kehityttyvä, jotta kestävä tulevaisuus on mahdollinen.

Ajankohtaisia uutisia äänikirjapalveluista

7 vuotta BookBeatia 2.5.2023
Äänikirjapalvelu BookBeat julkaisi suomenkielisen sovelluksensa 2.5.2016 eli seitsemän vuotta sitten. Lue BookBeatin tiedote.

Kaksi suomalaista äänikirjapalvelua lopettaa
Äänikirjapalveluiden markkinoilla pelataan pudotuspeliä, kun Supla yhdistyy BookBeatin kanssa ja Suomalainen Plus yhdistyy Storytelin kanssa. Lue aiheesta Tivin uutinen.

Suplan äänikirjapalvelu yhdistyy BookBeatin kanssa 28.3.2023
Äänikirja- ja podcast-palvelu Supla siirtyy osaksi ruotsalaisen mediayhtiön Bonnierin omistamaa BookBeat-palvelua. Suplan tilaajat siirtyvät automaattisesti BookBeatin tilaajiksi. Aiheesta lisää Suplan tiedotteessa.

Suomalainen Plus yhdistyy Storytelin kanssa
Suomalainen Plus e- ja äänikirjapalvelu yhdistyy Storytelin kanssa ja Suomalainen Plus -palvelun toiminta päättyy 1.7.2023. Yhdistymisestä tiedotettiin 30.3.2023. Aiheesta tarkemmin täällä.

Storytel ja BookBeat – Kumpi sopii sinulle paremmin?

Pohditko valintaa Storytelin ja BookBeatin välillä? Molemmat sovellukset sopivat useimmille eikä valinta näiden kahden väliltä mitä todennäköisemmin aiheuta pettymystä jälkikäteen. Kummassakin on markkinoiden laajimpia sisältövalikoimia, sisältöjä eri kielillä, sovelluksen käytettävyys samalla tasolla eikä hinnoittelukaan merkittävästi eroa. Katso myös erillinen tarkempi vertailu näiden kahden väliltä Storytel vs BookBeat vertailu. Suosittelemme lopulta tekemään valinnan kokeilujen perusteella, kun molempia voi kokeilla maksutta.

Yhteenveto äänikirjojen suoratoistopalveluista

Äänikirjat ovat tulleet pysyvästi ihmisten arkeen ja niiden suosio kasvaa vauhdilla. Suosion taustalla vaikuttavat nopeammat internetyhteydet, yleistyneet älylaitteet ja tuotteiden ja palveluiden siirtyminen kestotilaukseen pohjautuvaan liiketoimintamalliin (subscription economy). Kestotilauksen kaltainen palvelumalli mahdollistaa kirjojen ja audiosisältöjen rajattoman kuluttamisen kiinteällä hinnalla. Kirjat kulkevat nyt aina ihmisten mukana eri älylaitteissa eikä kirjojen parissa viihtyminen enää katso aikaa tai paikkaa. Äänikirjoja voi kuunnella töissä ja vapaa-ajalla, rutiinipuuhien taustalla, koiraa ulkoiluttaessa tai ihan vaan rentoutuessa. Kun painettujen kirjojen parissa on usein rentouduttu, niin äänikirjat sopivat myös aktiivisen tekemisen taustalle. Yhä useampi suomalainen kuuntelee äänikirjoja ja lähivuosina uskotaan jo 10% suomalaisista kuluttavan äänikirjoja.

Äänikirjatarjoukset

Äänikirjapalvelu tarjous, jota ei kannata jättää hyödyntämättä. Nyt kaikki neljä vertailussa mukana ollutta äänikirjapalvelua tarjoavat maksutonta kokeilujaksoa, jossa voi kokeilla äänikirjojen kuuntelua ilmaiseksi. Lunasta jonkin seuraavan äänikirjapalvelun tarjous ja aloita äänikirjojen kuuntelu.

 • Storytel (30 päivän ilmainen kokeilujakso)
 • BookBeat (30 päivän ilmainen kokeilujakso)
 • Nextory (30 päivän ilmainen kokeilujakso)
 • Elisa Kirja (30 päivän ilmainen kokeilujakso)

Miten ilmaiset kokeilujaksot toimivat?

 1. Valitse äänikirjapalvelu taulukosta ja klikkaa palveluun
 2. Luo oma käyttäjätili
 3. Lataa äänikirjasovellus
 4. Kuuntele kirjoja ilmaiseksi
 5. Tee päätös jatkosta kokeilujakson päätyttyä tai kokeile toista äänikirjapalvelua

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on äänikirjapalvelu?

Äänikirjapalvelu löytyy yhä useammasta laitteesta, kun äänikirjapalvelut kasvattavat nyt hurjaa suosiotaan. Äänikirjapalvelulla voit kuunnella ja lukea äänikirjoja internetin välityksellä tai offline-tilassa. Esimerkiksi näitä ovat mm. Storytel, BookBeat, Nextory, Elisa Kirja, Audible, Supla, Suomalainen Plus, Ellibs, OverDrive ja Naxos Spoken Word Library.

Miten äänikirjoja voi kuunnella?

Äänikirjoja voi kuunnella useimmilla älylaitteilla, mm. puhelimella ja tabletilla. Tietokoneilla palvelut eivät ole käytössä, mutta niillä voi kirjautua ja selata sisältövalikoimia. Suoratoistopalvelut toimivat iPhone-, iPad- ja Android-laitteilla. Tarkista äänikirjapalvelusta vielä ennen tilausta, että palvelu sopii varmasti laitteellesi.

Mitkä ovat tämän hetken suosituimmat äänikirjapalvelut?

Suomen suosituimmat äänikirjapalvelut ovat BookBeat, Storytel, Elisa Kirja ja Nextory. Tutustu vertailuun, katso sinulle sopivin palvelu ja aloita äänikirjojen kuuntelu.

Miten eri äänikirjojen suoratoistopalvelut eroavat toisistaan?

Äänikirjapalveluissa on eroja mm. äänikirjavalikoimissa, kielissä, käyttöliittymissä, hinnoittelumalleissa ja ilmaisessa kokeilujaksossa. Katso tämän sivun vertailutaulukko ja valitse sinulle sopiva palvelu.

Kenelle ja mihin tilanteisiin äänikirjat sopivat?

Äänikirjat sopivat kaikille, mutta erityisesti niille, jotka eivät pidä lukemisesta tai joilla on näön kanssa haasteita. Äänikirjat sopivat myös kirjojen ystäville, jotka haluavat tehdä samalla useampaa asiaa. Äänikirjoja voi kuunnella kotona, matkalla, urheillessa tai vaikka töissä.

Mikä on paras äänikirjapalvelu?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, vaan paras äänikirjapalvelu juuri sinulle riippuu lukutottumuksistasi. Tutustu vertailuun ja valitse sinulle paras äänikirjapalvelu.

Mikä on paras äänikirjapalvelu tarjous?

Paras äänikirjapalvelu tarjous mahdollistaa palvelun kokeilemisen ilmaiseksi. Katso tältä sivulta ilmaiset kokeilujaksot ja aloita maksuton kokeilu!

Voiko äänikirjapalvelun tilata lahjaksi?

Äänikirjapalvelu lahjaksi on hyvä idea läheiselle tai tutuille. Katso täältä tarjoukset!

Onko ilmaiset kokeilujaksot todella ilmaisia?

Kyllä ovat ilmaisia. Kokeilujakson aikana voit tehdä sitten valinnan haluatko jatkaa tilausta maksullisena kokeilujakson päätyttyessä.

Kuinka paljon äänikirjat maksavat?

Äänikirjapalveluiden kautta voit alkuun kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi ja kokeilujaksojen jälkeen hinnat alkaen 9,99€/kk riippuen äänikirjapalvelusta. Katso taulukosta kaikki hinnat!

Mikä on edullisin äänikirjapalvelu?

Edullisin äänikirjapalvelu on alkaen 9,99€/kk. Katso taulukosta kaikki palveluiden tarkemmat hinnat.

Miten äänikirja ja e-kirja eroavat toisistaan?

Äänikirja on kuunneltava versio kirjasta, kun taas e-kirja on luettava digitaalisessa muodossa oleva kirja.

Millaisen laitteen tarvitsen äänikirjojen kuunteluun?

Äänikirjoja voi kuunnella eri laitteilla, mm. puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Miksi kuunnella äänikirjoja?

Äänikirjojen kuunteluun on monta syytä. Äänikirjoja voi kuunnella missä vain ajasta riippumatta ja niitä kuuntelemalla tylsät hetket tai rutiininomaiset työt sujuvat viihtyisämmin. Äänikirjojen kuuntelu sivistää ja voit oppi uusia taitoja. Äänikirjat ovat edullisempia kuin perinteiset kirjat ja ne ovat lisäksi eettinen valinta.

Millä kielillä äänikirjoja voi kuunnella?

Vertailussa BookBeatilla ja Storytelilla oli laajimmat valikoimat eri kielillä sisältöjä. BookBeat tarjoaa mm. seuraavat kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa, italia, espanja, tanska ja puola. Storytelin valikoimissa on sisältöjä kielillä: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, espanja, italia, arabia, saksa ja ranska.