Osakesäästötilien vertailu – Vertaa osakesäästötili

Osakesäästötili on vuoden 2020 alussa lanseerattu uusi tili, johon pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan pörssiin listattuja osakkeita. Tilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta sitten, kun varoja nostetaan tililtä. Osakesäästötilejä tarjoavat tällä hetkellä Nordnet, Nordea, OP, Danske Bank ja Mandatum Trader. Näiden palveluissa ja hinnoissa on isoja eroja. Kannattaa valita huolella sopiva pankki, niin teet kerralla hyvän valinnan ja vältät ylimääräiset kulut.

Osakesäästötili vertailu 2021

Päivitetty 12/2021

Nordnet osakesäästötili

Nordea

Danske Bank

Mandatum Trader

OP

Säilytyspalkkio

0€

0-1,95€

2€

0€

0€

Välityspalkkio min.

0,06% / 3€

0,20%/8€

2€

0,05 %, minimi 10 euroa (Basic-taso)

0,05 %
min. 3 €

Arvostelut

"Markkinoiden suosituimpia ja toimituksen suosikki"

"Hyvä valinta"

"Hyvä valinta"

"Hyvä valinta"

"Ensimmäinen versio vielä hieman raakile"

Osakesäästötilien vertailu 2021 kattaa kaikki osakesäästötilien tarjoajat Suomessa. Taulukossa vertaillaan säilytyspalkkiota ja välityspalkkioita. Alla tarkemmin tietoa osakesäästötileistä.

Osakesäästötilit Suomessa

Nordnet osakesäästötili on markkinoiden suosituimpia. Nordnet oli ensimmäinen toimija, jonka kautta sijoittajat pystyivät avaamaan osakesäästötilin. Nordnet on ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä, joka toimii Pohjoismaissa. Nordnet on perustettu vuonna 1996.

Nordnet on Suomen suosituin arvopaperivälittäjä ja sen kautta on avattu jo yli 70 ooo osakesäästötiliä. 4/2020 Viisas Raha -lehdessä julkaistujen Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimuksen tuloksien mukaan Nordnet oli sijoittajien suosikki, kun sijoittajat arvioivat osakesäästötilin hinnan ja laadun suhdetta.

Nordnetilla ei ole avaus-, kuukausi-, tai muita säilytysmaksuja. Nordnet veloittaa ainoastaan välityspalkkion kautta alk. 0,06% / 3 €.

Nordea osakesäästötili on ollut heti alusta alkaen saataville sijoittajille. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki. Nordean osakesäästötilissä ei ole avausmaksua, mutta säilytysmaksu on 0-1,95 € / kk riippuen kaupankäynnin aktiivisuudesta. Lisäksi välityspalkkio on aloittelevan sijoittajan tasolla yli 800 € kaupoissa 0,2%, mutta vähintään 8 €, alle 800 € 1 %.

Danske Bank osakesäästötili oli myös yksi ensimmäisiä osakesäästötilejä. Danske Bank on kansainvälisesti toimiva pohjoismainen pankki, joka toimii 13 maassa. Danske Bankin osakesäästötilin hallinnointikulu on 2 € kuukaudessa ja välityspalkkio alkaen 0,20 %, min. 8 EUR /toimeksianto.

Mandatum Trader osakesäästötili on tanskalaisen Saxo Bank A/S tarjoama. Mandatum Life vastaa asiakaspalvelusta, asiakkaan tunnistamisesta ja markkinoinnista. Saxo Bank vastaa palvelun kaupankäynnistä, viranomaisraportoinnista ja arvopaperien säilytyksestä. Mandatum Trader osakesäästötilin välityspalkkion hinta on Basic-tasolla 0,05 %, minimi 10 euroa.

OP osakesäästötili on julkaistu vasta 29.10.2021. OP:n osakesäästötili toimii nyt alkuun ainoastaan mobiilissa. OP jatkaa osakesäästötilin kehitystä ja myöhemmin tilin ominaisuudet laajenevat. Tällä hetkellä OP:n osakesäästötilille ei voi ostaa ulkomaisia osakkeita eikä tiliä voi siirtää OP:lle toisesta pankista.

Uusi osakesäästötili lyhyesti

Uusi osakesäästötili on uusi vuoden 2020 alussa voimaan tullut tili, johon pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan pörssiin listattuja osakkeita. Tilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta, kun varoja nostetaan tililtä.

Osakesäästötilille voi tallettaa enintään 50 000 euroa rahaa, mutta tilin arvo saa kasvaa kuinka suureksi tahansa. Eli jos olet sijoittanut tilille 40 000 euroa ja tämän arvo kasvaa 80 000 euroon, niin voit silti vielä sijoittaa tilin kautta 10 000 euroa.

Osakesäästötilin verotus

Osakesäästötilin tuotot verotetaan vasta, kun osakesäästötililtä nostetaan rahaa. Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita siten, ettei yksittäisistä myynneistä makseta veroja. Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta, kun tili lopetetaan.

Osakesäästötili hinta

Osakesäästötilin hinta riippuu toimijasta, joka tarjoaa tilin. Kaikki vertailun toimijoista tarjoavat säilytyksen maksutta ja hinnoittelu muodostuu välityspalkkiosta alkaen 0,03%/3€. Katso hinnat vertailutaulukosta tämän sivun yläosasta.

Osakesäästötilin hyödyt

Osakesäästötili kannustaa jokaista sijoittamaan pitkäjänteisesti. Osakesäästötilin hyöty perustuu verotuksen siirtämiseen myöhempään ajankohtaan, jolloin sijoittaja pääsee hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä. Osakesäästötilin paras hyöty on ennen kaikkea korkoa korolle -ilmiön maksimointi.

Korkoa korolle tarkoittaa samaa asiaan kuin koron korko ja kumulatiivinen korko. Eli kyseessä on ilmiö, jossa alkuperäinen sijoitus ja sen tuotot kasvavat korkoa. Korkoa korolle -ilmiö yhdessä ajan kanssa kasvattavat säästöjä vauhdilla, sillä alkuperäisten säästöjen lisäksi myös korolle tulee korkoa ja koron korolle ja niin edelleen. Toisin sanoen myös aiemmin kertyneelle korolle kertyy lisää korkoa.

Esimerkkinä10 000€ investoimalla 10% vuosituotolla, niin investoinnin arvo on vuoden lopussa 11 000€. Seuraavan vuoden tuotto kertyykin alkuperäiselle investoinnille ja ensimmäisen vuoden 1000€ tuotolle, jolloin investoinnin arvo on toisen vuoden lopussa jo 12 100€.

Aika ja korkoa korolle -ilmiö ovat tehokas yhdistelmä, sillä ajan kanssa saat suurimmat hyödyt koko ilmiöstä.

Osakesäästötili ulkomaiset osakkeet

Ulkomaisiin osakkeisiin voi sijoittaa osakesäästötilin kautta. Kannattaa huomioida ulkomaisten osakkeiden osalta poikkeava verotuskäytäntö. Tästä tarkemmin verottajan sivuilla.

Osakesäästötili rahastot

Osakesäästötilin kautta ei voi ostaa rahastoja, ETF:iä tai muita pörssilistattuja tuotteita, vaan ainoastaan osakkeita.

Aiheesta muualla

Osakesäästötileistä löytyy hyvin tietoa verkosta. Jos olet kiinnostunut lukemaan osakesäästötileistä lisää, niin tutustu ainakin Verottajan ja Wikipedian artikkeleihin aiheesta.

Usein kysytyt kysymykset osakesäästötileistä

Mikä on paras osakesäästötili?

Paras osakesäästötili selviää vertailemalla. Tutustu vertailutaulukkoomme ja avaa itsellesi sopiva osakesäästötili.

Voiko osakesäästötilille siirtää olemassa olevia osakeomistuksia?

Tilille voi siirtää vain ja ainoastaan rahaa eli nykyisiä osakeomistuksia ei voi siirtää osakesäästötilille.

Kannattaako osakesäästötili?

Osakesäästötili mahdollistaa verotuksen siirtämisen myöhemmäksi ja myöhemmän verotuksen myötä korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen.

Voiko minulla olla useampi osakesäästötili?

Henkilöllä voi olla vain yksi osakesäästötili. Useammasta tilistä rangaistaan ankaralla verotuksella ja siksi kannattaa olla erittäin tarkkana, että on käytössä vain yksi osakesäästötili kerrallaan.

Voiko osakesäästötilin avata lapselle?

Osakesäästötilin voi hyvin avata lapselle.

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on uusi tili, johon voi ilman välittömiä veroseuraamuksia myydä tai ostaa pörssilistattuja osakkeita. Osakesäästötilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta sitten, kun varoja nostetaan tililtä.