Osakesäästötilien vertailu – Vertaa osakesäästötili

Osakesäästötili on vuoden 2020 alussa lanseerattu uusi tili, johon pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan pörssiin listattuja osakkeita. Tilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta sitten, kun varoja nostetaan tililtä. Osakesäästötilejä tarjoavat tällä hetkellä Nordnet, Nordea, OP, Ålandsbanken, Danske Bank ja Mandatum Trader. Näiden palveluissa ja hinnoissa on eroja. Kannattaa valita huolella sopiva pankki, niin teet kerralla hyvän valinnan ja vältät ylimääräiset kulut.

Huom. Tämä artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

Osakesäästötili vertailu 2024

Päivitetty 07/2024

Nordnet osakesäästötili

Nordea

Danske Bank

Mandatum Trader

OP

Ålandsbanken

Avaus 0€


Avaus 0€

Avaus 0€

Avaus 0€

Avaus 0€

Avaus 0€

Säilytys 0€ 

Säilytys 0 - 2,45 € / kk

Säilytys 2€ / kk

Säilytys 0€

Säilytys 0 - 14,99€ / kk

Säilytys 4€ / kk

Välitys 0,06 - 0,20% / 3-9€ 

Välitys 0,06 - 1% / 3-8€

Välitys 0,08 –0,2 %, / 2–8€

Välitys 0,03 - 0,05 % /  3-10 €

Välitys 0,08 -0,15 % /  3-5€

Välitys 0,25% / min 8€

Tilin siirto 50€

Tilin siirto 100€

Tilin siirto 100€

Tilin siirto 50€

Tilin siirto 80€

Tilin siirto 40€

Tilin lopetus 50€

Tilin lopetus 0€

Tilin lopetus 0€

Tilin lopetus 0€

Tilin lopetus 50€

Tilin lopetus 0€

"Markkinoiden suosituimpia ja toimituksen suosikki"

"Hyvä valinta"

"Hyvä valinta"

"Hyvä valinta"

"Ensimmäinen versio vielä hieman raakile"

"Hyvä valinta"

Osakesäästötilien vertailu 2024 kattaa kaikki osakesäästötilien tarjoajat Suomessa. Taulukossa vertaillaan säilytyspalkkiota ja välityspalkkioita. Taulukossa on mukana yhteistyökumppaneiden mahdollisia kampanjatarjouksia ja niihin mainoslinkit. Alla tarkemmin tietoa osakesäästötileistä ja vastauksia yleisimpiin osakesäästötiliin liittyviin kysymyksiin. Osakesäästöilien hinnat voivat elää koko ajan ja siksi on hyvä tarkistaa ajantasaiset tiedot aina palveluntarjoajilta ennen osakesäästötilin avausta.

Osakesäästötilit Suomessa

Nordnet osakesäästötili on markkinoiden suosituimpia. Nordnet oli ensimmäinen toimija, jonka kautta sijoittajat pystyivät avaamaan osakesäästötilin. Nordnet on ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä, joka toimii Pohjoismaissa. Nordnet on perustettu vuonna 1996.

Nordnet on Suomen suosituin arvopaperivälittäjä ja sen kautta on avattu jo yli 70 ooo osakesäästötiliä. 4/2020 Viisas Raha -lehdessä julkaistujen Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimuksen tuloksien mukaan Nordnet oli sijoittajien suosikki, kun sijoittajat arvioivat osakesäästötilin hinnan ja laadun suhdetta.

Nordnetilla ei ole avaus-, kuukausi-, tai muita säilytysmaksuja. Nordnet veloittaa ainoastaan välityspalkkion kautta alk. 0,06% / 3 €.

Nordea osakesäästötili on ollut heti alusta alkaen saataville sijoittajille. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki. Nordean osakesäästötilissä ei ole avausmaksua, mutta säilytysmaksu on 0-1,95 € / kk riippuen kaupankäynnin aktiivisuudesta. Lisäksi välityspalkkio on aloittelevan sijoittajan tasolla yli 800 € kaupoissa 0,2%, mutta vähintään 8 €, alle 800 € 1 %.

Danske Bank osakesäästötili oli myös yksi ensimmäisiä osakesäästötilejä. Danske Bank on kansainvälisesti toimiva pohjoismainen pankki, joka toimii 13 maassa. Danske Bankin osakesäästötilin hallinnointikulu on 2 € kuukaudessa ja välityspalkkio alkaen 0,20 %, min. 8 EUR /toimeksianto.

Mandatum Trader osakesäästötili on tanskalaisen Saxo Bank A/S tarjoama. Mandatum Life vastaa asiakaspalvelusta, asiakkaan tunnistamisesta ja markkinoinnista. Saxo Bank vastaa palvelun kaupankäynnistä, viranomaisraportoinnista ja arvopaperien säilytyksestä. Mandatum Trader osakesäästötilin välityspalkkion hinta on Basic-tasolla 0,05 %, minimi 10 euroa.

Ålandsbanken osakesäästötili lanseerattiin 8. kesäkuuta 2020. Ålandsbanken on ahvenanmaalainen pankki, jonka historia ulottuu vuoteen 1919. Nykyisin Ålandsbankenilla on yhteensä 14 konttoria, joista 5 sijaitsee Ahvenanmaalla ja 7 Manner-Suomessa.

OP osakesäästötili on julkaistu vasta 29.10.2021. OP:n osakesäästötili toimii nyt alkuun ainoastaan mobiilissa. OP jatkaa osakesäästötilin kehitystä ja myöhemmin tilin ominaisuudet laajenevat. Tällä hetkellä OP:n osakesäästötilille ei voi ostaa ulkomaisia osakkeita eikä tiliä voi siirtää OP:lle toisesta pankista.

Uusi osakesäästötili lyhyesti

Uusi osakesäästötili on uusi vuoden 2020 alussa voimaan tullut tili, johon pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan pörssiin listattuja osakkeita. Tilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta, kun varoja nostetaan tililtä.

Osakesäästötilille voi tallettaa enintään 100 000 euroa rahaa, mutta tilin arvo saa kasvaa kuinka suureksi tahansa. Eli jos olet sijoittanut tilille 40 000 euroa ja tämän arvo kasvaa 80 000 euroon, niin voit silti vielä sijoittaa tilin kautta 60 000 euroa.

Osakesäästötili vs. arvo-osuustili

Osakesäästötili

Arvo-osuustili

Maksimitalletusraja

50 000€

Ei ole

Hankintameno-olettama hyödynnettävissä

Ei ole

Kyllä

Sijoitustuotteet

Osakkeet

Osakkeiden lisäksi rahastot, ETF ja muut pörssilistatut tuotteet

Verotus

Noston yhteydessä

Vuosittain

Tilien määrä

Vain yksi

Ei ole rajoitettu

Osakesäästötilin verotus

Osakesäästötilin tuotot verotetaan vasta, kun osakesäästötililtä nostetaan rahaa. Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita siten, ettei yksittäisistä myynneistä makseta veroja. Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta, kun tili lopetetaan.

Osakesäästötili hinta

Osakesäästötilin hinta riippuu toimijasta, joka tarjoaa tilin. Tilin avaaminen on maksutonta useimmiten, mutta välityspalkkio maksetaan osakesäästötilin sisällä tehdyistä kaupoista. Lähes kaikki toimijat tarjoavat säilytyksen maksutta ja hinnoittelu muodostuu välityspalkkiosta alkaen 0,03%/3€. Katso hinnat vertailutaulukosta tämän sivun yläosasta.

Osakesäästötilin hyödyt

Osakesäästötili kannustaa jokaista sijoittamaan pitkäjänteisesti. Osakesäästötilin hyöty perustuu verotuksen siirtämiseen myöhempään ajankohtaan, jolloin sijoittaja pääsee hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä. Osakesäästötilin paras hyöty on ennen kaikkea korkoa korolle -ilmiön maksimointi.

Korkoa korolle tarkoittaa samaa asiaan kuin koron korko ja kumulatiivinen korko. Eli kyseessä on ilmiö, jossa alkuperäinen sijoitus ja sen tuotot kasvavat korkoa. Korkoa korolle -ilmiö yhdessä ajan kanssa kasvattavat säästöjä vauhdilla, sillä alkuperäisten säästöjen lisäksi myös korolle tulee korkoa ja koron korolle ja niin edelleen. Toisin sanoen myös aiemmin kertyneelle korolle kertyy lisää korkoa.

Esimerkkinä10 000€ investoimalla 10% vuosituotolla, niin investoinnin arvo on vuoden lopussa 11 000€. Seuraavan vuoden tuotto kertyykin alkuperäiselle investoinnille ja ensimmäisen vuoden 1000€ tuotolle, jolloin investoinnin arvo on toisen vuoden lopussa jo 12 100€.

Aika ja korkoa korolle -ilmiö ovat tehokas yhdistelmä, sillä ajan kanssa saat suurimmat hyödyt koko ilmiöstä.

Osakesäästötili ulkomaiset osakkeet ja rahastot

Ulkomaisiin osakkeisiin voi sijoittaa osakesäästötilin kautta. Kannattaa huomioida ulkomaisten osakkeiden osalta poikkeava verotuskäytäntö. Tästä tarkemmin verottajan sivuilla.

Osakesäästötilin kautta ei voi ostaa rahastoja, ETF:iä tai muita pörssilistattuja tuotteita, vaan ainoastaan osakkeita.

Osakesäästötili opiskelijalle

Osakesäästötili sopii hyvin opiskelijalle, sillä osakesäästötilin kautta opiskelija voi sijoittaa ilman vaikutuksia opintotukeen sillä edellytyksellä, että osakesäästötililtä ei nosta rahaa. Osakesäästötilille kertyvät voitot ja osingot eivät aiheuta seuraamuksia opiskelijan opintotukeen. Voitot ja osingot ovat vasta veronalaisia, kun ne nostetaan pois osakesäästötililtä.

Paras osakesäästötili

Paras osakesäästötili tai halvin osakesäästötili yksittäiselle henkilölle riippuu useasta eri tekijästä. Näitä tekijöitä ovat mm. kaupankäyntisi aktiivisuus, sijoitettavat summat, ostettavat osakkeet (kotimaiset vai ulkomaiset), olemassa oleva pankkisuhde ja palveluntarjoajan erityisedut asiakkuustasosi perusteella. Paras osakesäästötili kullekin yksittäiselle henkilölle selviää lopulta parhaiten vertailemalla.

Aiheesta muualla

Osakesäästötileistä löytyy hyvin tietoa verkosta. Jos olet kiinnostunut lukemaan osakesäästötileistä lisää, niin tutustu ainakin Verottajan ja Wikipedian artikkeleihin aiheesta.

Usein kysytyt kysymykset osakesäästötileistä

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on uusi tili, johon voi ilman välittömiä veroseuraamuksia myydä tai ostaa pörssilistattuja osakkeita. Osakesäästötilin sisällä myös korot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta sitten, kun varoja nostetaan tililtä.

Mikä on paras osakesäästötili?

Paras osakesäästötili selviää vertailemalla. Tutustu vertailutaulukkoomme ja avaa itsellesi sopiva osakesäästötili.

Voiko osakesäästötilille siirtää olemassa olevia osakeomistuksia?

Tilille voi siirtää vain ja ainoastaan rahaa eli nykyisiä osakeomistuksia ei voi siirtää osakesäästötilille.

Kannattaako osakesäästötili?

Osakesäästötili mahdollistaa verotuksen siirtämisen myöhemmäksi ja myöhemmän verotuksen myötä korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen.

Voiko minulla olla useampi osakesäästötili?

Henkilöllä voi olla vain yksi osakesäästötili. Useammasta tilistä rangaistaan ankaralla verotuksella ja siksi kannattaa olla erittäin tarkkana, että on käytössä vain yksi osakesäästötili kerrallaan.

Voiko osakesäästötilin avata lapselle?

Osakesäästötilin voi hyvin avata lapselle.

Kenen kannattaa avata osakesäästötili?

Valtaosalle suomalaisista sijoittajista sopii hyvin osakesäästötili, koska se on kotimaisten osinkoyhtiöiden omistajalle paras vaihtoehto verotuksen näkökulmasta.Osakesäästötilissä veroja ei tarvitse maksaa heti, vaan mm. osingot voi sijoittaa täysimääräisinä uudelleen. Osakesäästötili myös kannustaa pitkäjänteiseen sijoittamiseen.

Onko osakesäästötilillä minimi ja maksimi talletussummia?

Minimitalletussummaa ei ole määritelty, mutta maksimi on 100 000 euroa. Sijoitusten arvo voi kuitenkin kasvaa kuinka suureksi tahansa.

Mitä tapahtuu kun osakesäästötilin sijoitusten arvo kasvaa yli 100 000 euron?

100 000 euron raja koskee ainoastaan talletuksia ja sijoitusten arvo saa kasvaa kuinka suureksi tahansa.

Miten osakesäästötili konkreettisesti avataan?

Osakesäästötili avataan helposti verkossa tunnistautumalla pankkitunnuksilla palveluntarjoajan verkkopalvelussa. Nopeimmillaan osakesäästötili on heti käytössä. Huomioi, että voit saat avata vain yhden osakesäästötilin.

Mitä osakesäästötilille voi ostaa?

Osakesäästötilille voi ostaa kotimaisia ja ulkomaisia pörssilistattuja osakkeita.

Voiko osakesäästötilin siirtää toiseen pankkiin?

Osakesäästötilin voi siirtää osakkeineen ja rahatalletuksineen toiselle palveluntarjoajalle ilman että osakkeita tarvitsisi myydä, eikä siten siirron yhteydessä makseta veroja. Huomaa kuitenkin, että osakesäästötilin siirto on palveluntarjoajalta toiselle maksullista.

Miten osakesäästötilin voi lopettaa?

Osakesäästötilin lopettaminen onnistuu verkkopankissa tai ottamalla yhteyttä pankin asiakaspalveluun riippuen palveluntarjoajasta. Osa palveluntarjojista veloittaa erikseen osakesäästötilin sulkemisesta.

4.8/5 - (1061 votes)