Kategoriat
Blogiartikkelit

Firettäminen ja taloudellinen riippumattomuus

Firettäminen (FIRE – Financial Independence, Retire Early) ja suomennettuna taloudellinen riippumattomuus on yhä suositumpi tavoite monille säästäjille ja sijoittajille. Mistä on kysymys ja miten se saavutetaan?

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa tilannetta, jossa ei tarvitse tehdä enää töitä taloudellisen toimeentulon takia. Taloudellista riippumattomuutta kutsutaan myös firettämiseksi (FIRE – Financial Independence, Retire Early). Siinä on kyse taloudellisesta itsenäisyydestä ja varhaisesta eläköitymisestä, jotka saavutetaan määrätietoisella säästämisellä ja sijoittamisella. Lähes jokaisella on mahdollisuus tavoitella taloudellista riippumattomuutta, mutta harva sen lopulta kuitenkaan saavuttaa.

Kuinka paljon rahaa tarvitaan taloudelliseen riippumattomuuteen? Tämä tietenkin riippuu kuluistasi ja minkälaiseen elintasoon olet tottunut. Yksi näkökulma tähän on vuodelta 1995 Trinityn tutkimus ja 4% sääntö, jonka taustalla on kolme professoria Trinityn yliopistosta. Tutkimus pyrki selvittämään miten paljon sijoitetuista säästöistä on mahdollista käyttää vuodessa elämiseen ja samanaikaisesti saada rahat riittämään 30 vuoden eläkkeelle. 4% sääntö käytännössä tarkoittaa, että tavoitteeseen tarvitaan rahaa 25 kertaa kulusi vuodessa.

Miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus?

Näin aloitat matkan kohti taloudellista riippumattomuutta:

Aloita sijoittaminen
Paras hetki aloittaa sijoittaminen on tänään. Ensimmäisiä sijoituskohteita tärkeämpää on aloittaa. Aloita maltillisesti pienillä panostuksilla. Ensimmäiset sijoitukset ohjaavat sinua seuraamaan markkinoita ja ajan kanssa huomaamattasi opit ymmärtämään markkinoita. Ensimmäisiksi sijoituskohteiksi kannattaa harkita indeksirahastoja. Nordnet on hyvä palvelu aloittaa sijoittaminen!

Opiskele ja lue kirjoja
Lue Kirjasuosituksia vaurastumiseen -artikkelin kirjasuositukset!

Minimoi kulut
Suurten tulojen sijaan tärkeämpää on pienet kulut. Aloita säästäminen kilpailuttamalla kodin sopimukset, esimerkiksi puhelinliittymät.

Huom. Tämä blogiartikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

4.6/5 - (86 votes)